Sunday, May 03, 2009

Štraftasti skiner

Napokon evo i mog prvog uputstva. Ovu tehniku sam koristila za privezak "Lilihip" a sada hoću da je iskoristim za ogrlicu inspirisanu slikom tukana - znate onu lepu crnu pticu sa ogromnim šarenim kljunom. Dok sam ja radila, moja ćerka je škljocala i tako je nastalo ovo foto uputstvo. Videćete da je tehnika zapravo vrlo jednostavna i dozvoljava jako puno improvizacija u zavisnosti od toga kakav efekat hoćete da postignete. Originalnu tehniku sam naučila od Done Kato, ali sam je ja uprostila i čini mi se da je krajnji rezultat vrlo sličan.

Od materijala vam treba glina, najmanje 3 boje (2 za skiner i jedna za štafte). Da bih što bolje dočarala tukana, ja sam koristila 3 za skiner (narandžasta, žtua, bela) i crnu za štrafte. Pored gline, trebaće vam i nož za sečenje, valjak i pasta mašina. Bez obzira šta rešite da pravite sa gotovim materijalom, spremite vodene šmirgle različitih finoća - sigurno će vam trebati.

 Ne znam za vas, ali ja pravim skiner po metodi Cindy Lietz. Polazeći od kuglica, začas napravim sasvim dobar skinner. Potpuno bezbolno!







Gotov skiner izgleda ovako. Dobila sam ga posle samo par provlačenja kroz pasta mašinu.








Sada skiner zamotajte u rolnicu, motajući suprotno od uobičajenog motanja skinera. Dakle, umotavate po širini, tako da u jednoj liniji imate sve nijanse, od najsvetlije do najtamnije.


Umotanu rolnicu prvo sabijte tako da dobijete kratak debeli valjak, a zatim valjak istanjite tako da dobijete dugačak i tanak list gline. Obratite pažnju na raspored boja u odnosu na širinu lista!


Izdržite još malo. Najgore je prošlo! Vreme je da crnu (ili vašu boju za štrafte) razvaljate u tanak list. Ako vam je skiner blend debljine 
1 na pasta mašini, onda bi štrafte trebalo da razvaljate na 3 ili čak 4. Tanak crni list stavite preko celog skiner blenda i lagano izvaljajte valjkom da bi se slojevi sjednili. Znam izgleda užasno!

Lagano okrenite list, tako da skiner blend dođe odozgo, a crni deo odozdo. E, sad već bolje izgleda.
Vreme je da list obrežete sa strane tako da dobijete dugačak, pravilan pravougaonik.
Pravougaonik podelite na pola, pa stavite polovine jednu na drugu. Vodite računa o bojama - bela iznad bele, narandžasta iznad narandžaste.
Dobijeni pravougaonik lagano razvucite u dužinu, pa ga opet podelite na pola. Ponovite koliko god puta želite. Vodite računa da što više slojeva pravite, štraftice će biti sve tanje i gušće. Dakle, ovde dolazi do izražaja vaša krativnost. A i vežba!

Na kraju, dobili ste jednu ciglicu. Debljina cigle zavisi od toga koliko slojeva ste ređali jedan na drugi.





I to je to! Ciglu secite na listove po dužini ili po širini - efekat je isti. Ako hoćete da dobijete šire listove, provucite ih kroz pasta mašinu po širini. U tom slučaju će i razmak između štrafta biti veći. Za gušće štrafte i duže listove, provucite kroz pasta mašinu po dužini..



Vežbajte,  istražujete i  iznad svega - dobro se zabavite.







Vaša,
MilaMa

4 komentara:

Dana said...

Hvala ti za tutorial,super je!

flower said...

hvala puno,zaista si se potrudila da nam docaras bas ...lepo! probacemo pozz

Phoenix said...

super tutorial, a i blog je krenuo super...
Svaka čast!
LP
Phoenix

Little Glory said...

Odlican tutorijal! Hvala! Moram ovo isprobati! :)

Post a Comment